https://franciscavandenberg.nl/

ZIJN JOUW HORMONEN IN BALANS?

Zeker tijdens onze cyclus wisselen hebben onze hormonen een mooie afwisseling, dit is noodzakelijk om er voor te zorgen dat onze eicellen bevrucht kunnen worden. Maar helaas loopt bij veel vrouwen dit proces niet altijd even vlekkeloos en ervaren veel vrouwen veel klachten. Om jou hier mee te helpen, heb ik een aantal tips om jou cyclus zo goed mogelijk door te komen. Het is van belang dat onze cyclus en de hormonen dus in balans houden, nu zijn er veel factoren waardoor dit niet zo is en zo ontstaan er klachten in het vrouwelijk lichaam. Een aantal oorzaken kan zijn een verkeerd voedingspatroon, te weinig beweging en stress. Tevens kan medicatie tot een onbalans in de hormonen leiden. Naar mate we ouder worden verergeren deze klachten omdat vanaf ons 35e levensjaar de productie van progesteron al langzaam begint af te nemen. En na onze overgang is er al helemaal niets meer van onze hormonen over. Wij vrouwen leven op deze hormonen en je ziet dan ook bij veel vrouwen vanaf 35 jaar de klachten ontstaan zoals:
  • Steeds dikker wordende benen en billen
  • Hoofdpijn tot aan migraine toe
  • Pijnlijke borsten vlak voor je menstruatie
  • Hysterisch gedrag, zie ook blog over PMS
  • Vocht vasthouden
  • Stemmingswisselingen
  • Heftige menstruaties
  • Endometriose

WAARDEVOLLE TIPS OM JE MENSTRUATIECYCLUS GOED DOOR TE KOMEN

TIP 1

Het is echt heel erg belangrijk dat je vanaf vandaag gaat starten met het eten van minimaal 500 gram groente per dag. En kies zoveel mogelijk voor de groene groente. De groene groente zijn voornamelijk van belang voor onze lever, onze lever zorgt er namelijk voor dat de te veel aan hormonen worden afgebroken en je begrijpt dat is wat je wilt bij een te veel aan het hormoon oestrogeen. Zorg er dus voor dat je voldoende bladgroen of chlorofyl binnenkrijgt. Dit laatste zit voornamelijk in onze koolsoorten zoals broccoli en boerenkool. Maar heel veel zitten er in broccolikiemen en hoe makkelijk is dat niet om gewoon over je salade heen te doen bij je lunch of bij je kopje soep.

TIP 2

Zorg voor een verlaging van je vetpercentage en je gewicht, het vrouwelijke hormoon oestrogeen is opgeslagen in onze vetcellen je begrijpt hoe hoger je vetpercentage hoe meer kan je hebt op oestrogeendominantie, hoe je dit doet wordt uitgebreid behandeld in mijn programma reset je hormonen.

TIP 3

Onze lever heeft het al moeilijk met het afbreken van onze hormonen belast je lever dus niet nog meer door het drinken van alcohol en of koffie. Alcohol werkt namelijk oestrogeen verhogend en testosteron verlagend. Na 1 glas wijn is de hoeveelheid oestrogenen in je bloed de volgende 24 uur met een 30% gestegen. Dit kan dus je klachten gaan verergeren.

TIP 4

Eet zo puur en onbewerkt mogelijk, hiermee bedoel ik vermijd alle pakjes en zakjes uit de supermarkt deze zitten vol suikers en chemische toevoegingen die allemaal hormoon verstorend zijn, lees ook mijn blog hormoon verstorende stoffen en wat dit doet in je lichaam.

TIP 5

Drink voldoende water, en start de dag met een 500 ml met een halve citroen daar in uitgeknepen. En drink gedurende de rest van de dag minimaal nog 2 liter water. En drink lekker verse gemberthee echt super lekker en de gember werkt ontstekingsremmend.

TIP 6

Zorg voor een goede darmwerking door het eten van voldoende vezels. De vezels halen we voornamelijk uit de groente dus vandaar zorg dat je voldoende groente op een dag eet.

TIP 7

Ga flexibel met stress om, te veel stress heeft een nadelige werking op de aanmaak van je sekshormonen. Ons lichaam kan namelijk niet en reageren op een stress situatie en voortplanten. Je kunt je voorstellen als jij onder stress bent, dat je lichaam het onveilig vindt om te gaan voortplanten

TIP 8

Zorg dat je gedurende de hele maand al oplet wat je eet, en niet alleen in de laatste week voor je menstruatie je voedingsgedrag heeft een belangrijke rol in het wel of niet hebben van klachten in de week voor je menstruatie

TIP 9

Zorg dat je voeding eet die rijk is aan ijzer, zeker voor de vrouwen die heftig menstrueren je loopt het risico op een ijzertekort. Je merkt dit aan vermoeidheid de week na je menstruatie, je hebt dan meer behoefte aan koolhydraten. Voeding rijk aan ijzer, spinazie, donkere bladgroente, noten, zaden en peulvruchten, en cacao

TIP 10

Eet voldoende gezonde vetten. Onze hormonen worden aangemaakt uit onze hormonen. Tevens zijn de gezonde vetten Omega3 goed voor onze hersenen. En merk je echt dat je daar helderder door in je hoofd wordt. En de gezonde vetten werden ontstekingsremmend in je lichaam.

TIP 11

Voeg rauwe cacao toe aan je voeding het zorgt voor de aanmaak van Serotonine, ons gelukshormoontje, dus rauwe cacao is zeker goed, eet het natuurlijk met mate en naam wel een de hoger dan 80% versie

TIP 12

Ashwagandha helpt jou w lichaam met weinig energie, omgaan met stress, verbetert de concentratie en kan ook zeker de schommelingen in het humeur helpen te verminderen. Je kunt ashwagandha in poeder vorm toevoegen aan je smoothie maar je kunt het ook als supplement tot je nemen.

TIP 13

Wees lief voor jezelf zeker vlak voor je menstruatie als je misschien niet zo lekker in je vel zit of tijdens je menstruatie wees lief voor jezelf en niet te streng. Ga niet te enthousiast heel zwaar sporten maar doe het gewoon wat rustiger aan. Ga lekker wandelen in de buitenlucht.