Amandelkruidnoten  (voor 40-50 kruidnoten)

Ingrediënten:

  • 125 gram speltmeel
  • 65 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
  • 0,5 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • Flinke snuf zeezout
  • 50 gram kokosolie
  • 25 ml plantaardige melk
  • 25 gram blanke amandelen

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Snijd de amandelen in kleine stukjes. Meng het speltmeel, de kokosbloesemsuiker, de speculaaskruiden, het bakpoeder en het zout door elkaar.
  3. Smelt de kokosolie totdat deze vloeibaar is en voeg deze samen met de melk aan het mengsel toe.
  4. Voeg de amandelen toe en kneed het geheel tot een deegbal.
  5. Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat deze 20 minuten in de koelkast rijpen.
  6. Maak kleine ronde balletjes van het deeg en druk deze een beetje plat zodat je mooie kruidnoten krijgt.
  7. Leg de kruidnoten op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet ze 10-15 minuten in de oven.

Laat ze afkoelen zodat ze lekker knapperig worden

Choco kruidnoten(voor 40-50 kruidnoten)

Ingrediënten:

  • 125 gram speltmeel
  • 65 gram kokosbloesemsuiker
  • 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
  • 0,5 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • Flinke snuf zeezout
  • 50 gram kokosolie
  • 25 ml plantaardige melk
  • 25 gram pure chocolade (het liefst minimaal 72% cacao en zonder toegevoegde suikers)

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 175 graden.
  2. Snijd de chocolade in kleine stukjes. Meng het speltmeel, de kokosbloesemsuiker, de speculaaskruiden, het bakpoeder en het zout door elkaar.
  3. Smelt de kokosolie totdat deze vloeibaar is en voeg deze samen met de melk aan het mengsel toe.
  4. Voeg de stukjes chocolade toe en kneed het geheel tot een deegbal.
  5. Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat deze 20 minuten in de koelkast rijpen.
  6. Maak kleine ronde balletjes van het deeg en druk deze een beetje plat zodat je mooie kruidnoten krijgt.
  7. Leg de kruidnoten op een bakplaat bekleed met bakpapier en zet ze 10-15 minuten in de oven.
  8. Laat ze afkoelen zodat ze lekker knapperig worden.

TIP: je kunt de kruidnoten het beste bewaren in een afgesloten, papieren zakje zodat ze knapperig blijven.

Gevulde speculaas

Ingrediënten:

  • 100 gram amandelmeel
  • 150 gram dadels
  • 250 speltmeel
  • 100 gram kokosolie
  • 1 ei
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 0,5 zakje bakpoeder
  • Handje blanke amandelen voor de decoratie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Laat de dadels minstens een uur weken in heet water, het liefst een hele nacht.
  3. Hak vervolgens 100 gram dadels en het amandelmeel in een keukenmachine of blender. Het is nu een plakkerige substantie. Vind je het niet plakkerig genoeg, voeg dan een eetlepel water toe. Zet het even weg in de koelkast.
  4. Splits het ei en hak de rest van de dadels fijn in de keukenmachine.
  5. Voeg alles behalve het eigeel, de amandelen en het mengsel wat in de koelkast staat in een kom en meng het goed.
  6. Verdeel het deeg in tweeën. Bedek de springvorm met een helft van het speculaasmengsel. Doe vervolgens het mengsel uit de koelkast als middelste laag en als bovenste laag wederom het speculaas mengsel.
  7. Bestrijk de bovenkant met eigeel en decoreer met de amandelen. Druk ze goed aan.
  8. Bak de speculaas in 25 minuten af in de oven.