https://franciscavandenberg.nl/

Heb jij je sekshormonen wel in balans?

De belangrijkste hiervan zijn oestrogeen, progesteron en testosteron. Testosteron vindt je misschien een mannelijk hormoon maar weet wel dat jou zin in seks daar vandaan komt.

Oestrogeen, vrouwelijkheid, libido en vruchtbaarheid

 • Dit hormoon zorgt ervoor dat een vrouw ongesteld kan worden, maar zorgt ook voor de veranderingen van de baarmoeder slijmvlies gedurende onze cyclus , het zorgt ervoor dat het baarmoeder slijmvlies klaar gemaakt wordt voor de eventuele innesteling van een bevruchte eicel.
 • Houd jouw huid lekker stevig
 • Zorgt er mede voor dat jouw botmassa in stand wordt gehouden.
 • Oestrogeen zorgt voor een goed humeur in de 1e 2 weken van de cyclys

Progesteron zorgt ervoor dat je lekker kan slapen

 • En bij zwangerschap zorgt het voor de innesteling van de eicel
 • Verslapping spierweefsel zoals in de baarmoeder maar ook de darmspieren verslapen waardoor obstipatie kan ontstaan in 2e helft cyclus en gedurende zwangerschap
 • Zorgt voor rust en verbeterd daarmee de Slaapkwaliteit

Testosteron, mannelijke eigenschappen

Spiergroei, lichaamsbeharing, talgaanmaak, zin in seks

 

Tijdens onze cyclus veranderen onze hormonen, bijgaand plaatje laat zien wat er gebeurd.

 • Week 1 Menstruatie, oestrogeen stijgt
 • Week 2 Oestrogeen blijft stijgen we voelen ons top en ook is ons testosteron op zijn hoogst dus we hebben zin in seks
 • Week 3 Oestrogeen daalt, progesteron neemt toe en we worden minder happy, eetbuien komen dan ook voor
 • Week 4 Oestrogeen 0 en progesteron ook veel voorkomend nu zijn de PMS klachten, moeheid en hoofdpijn

12524189_933598343397575_3721228663871778377_n

 

Het is van belang dat onze cyclus en de hormonen dus in balans houden, nu zijn er veel factoren waardoor dit niet zo is en zo ontstaan er klachten in het vrouwelijk lichaam. Naar mate we ouder worden verergeren deze klachten omdat vanaf ons 35e levensjaar de productie van progesteron al langzaam begint af te nemen je begrijpt dat dan je het verschil tussen je progesteron en oestrogeen groter gaat worden en je klachten kunt krijgen, na de overgang zijn onze sekshormonen geheel verdwenen.

Ons vrouwelijke lichaam leeft op sekshormonen en je begrijpt dat als dit wegvalt na de overgang dat dit voor veel vrouwen klachten geeft, maar ook ziektebeelden gaan ontstaan.

Welke klachten kun jij ervaren als je sekshormonen niet in balans zijn:

 • Steeds dikker wordende benen en billen
 • Hoofdpijn tot aan migraine toe
 • Pijnlijke borsten vlak voor je menstruatie
 • Hysterisch gedrag zie ook blog over PMS
 • Vocht vasthouden
 • Stemmingswisselingen
 • Heftige menstruaties
 • Endometriose

 

Wat maakt dat oestrogeen zo dominant aanwezig is?

Vanaf je 35e jaar neemt je progesteron langzaam af en je snapt nu inmiddels dat de juiste verhouding tussen oestrogeen en progesteron van super belang is. Je begrijp nu ook dat als je progesteron gaat dalen het verschil dus de balans tussen deze hormonen alleen maar groter gaat worden. En het hormoon oestrogeen alleen maar meer de overhand kan nemen met de daarbij behorende klachten en problemen.

Waardevolle tips om je progesteron te boosten en je te veel aan oestrogeen te verminderen:

 

Tip 1

Het is echt heel erg belangrijk dat je vanaf vandaag gaat starten met het eten van minimaal 500 gram groente per dag. En kies zoveel mogelijk voor de groene groente.

De groene groente zijn voornamelijk van belang voor onze lever, onze lever zorgt er namelijk voor dat de te veel aan hormonen worden afgebroken en je begrijpt dat is wat je wilt bij een te veel aan het hormoon oestrogeen. Zorg er dus voor dat je voldoende bladgroen of chlorofyl binnenkrijgt. Dit laatste zit voornamelijk in onze koolsoorten zoals broccoli en boerenkool. Maar heel veel zitten er in broccolikiemen en hoe makkelijk is dat niet om gewoon over je salade heen te doen bij je lunch of bij je kopje soep.

Tip 2

Zorg voor een verlaging van je vetpercentage en je gewicht, het vrouwelijke hormoon oestrogeen is opgeslagen in onze vetcellen je begrijpt hoe hoger je vetpercentage hoe meer kan je hebt op oestrogeendominantie, hoe je dit doet wordt uitgebreid behandeld in mijn programma reset je hormonen.

Tip 3

Onze lever heeft het al moeilijk met het afbreken van onze hormonen belast je lever dus niet nog meer door het drinken van alcohol en of koffie.

Alcohol werkt namelijk oestrogeen verhogend en testosteron verlagend. Na 1 glas wijn is de hoeveelheid oestrogenen in je bloed de volgende 24 uur met een 30% gestegen. Dit kan dus je klachten gaan verergeren.

Tip 4

Eet zo puur en onbewerkt mogelijk, hiermee bedoel ik vermijd alle pakjes en zakjes uit de supermarkt deze zitten vol suikers en chemische toevoegingen die allemaal hormoon verstorend zijn, lees ook mijn blog hormoon verstorende stoffen en wat dit doet in je lichaam.

Wil je hier nog meer over weten:

Online Programma