Veel vrouwen, als ik begin over hormonen, zeggen tegen mij “ohhhh nog geen last van, ben nog niet in de overgang.”

Waarom associƫren we hormonen altijd al met de overgang? We hebben onze hormonen al sinds dat we geboren zijn. En in onze puberteit komen zeker onze oestrogeen, progesteron en testosteron tot leven. Met veel plezier maar ook soms met genoeg problemen.

Hier start het verhaal van de hormonen, je eerste menstruatie, de zwangerschap, de periode na je zwangerschap. Misschien wel heel veel stress of zelfs een burn out. Het niet kunnen afvallen, het steeds maar aankomen in gewicht. Alles heeft te maken met onze hormonale balans. En deze hormonale balans stellen we zo vaak op de proef.

Hormonen zijn boodschapper stofjes die de hele dag door signalen geven, en hebben dus een effect van hoe we eruit zien, hoe we ons voelen maar ook hoe we ons gedragen. Dus het is van belang om goed voor jezelf te zorgen zodat je ook op je 40e, 50e en zelfs 60e niet alleen goed uit ziet maar je ook gezond en vitaal bent.

HOE VERSTOREN, OF ZOALS DE TITEL ZEGT, VERKNALLEN WIJ NOU ONZE HORMONEN

 

  1. Wij blijven maar suiker eten. Ik weet het wij vrouwen willen maar aan de chocolade, maar suikers, en snelle koolhydraten zorgen voor een stijging van je bloedsuikerspiegel en die zorgen uiteindelijk voor meer disbalansen in je hormonen. Zoals meer behoefte aan suikers, stemmingswisselingen. En zeker voor de overgang en in de overgang kan suikers alleen maar je klachten verergeren.
  2. Te weinig slaap. In onze slaap hersteld ons lichaam ons, maar worden ook onze hormonen weer aangemaakt. Ga op tijd naar bed en pak echt je uren voor middennacht dus een mooie tijd is om voor 23.00 uur te slapen. Want te weinig slaap zorgt ook voor verhoogde stressniveaus overdag. En wist je dat een verhoogd stress hormoon ook zorgt dat jij aankomt in gewicht of niet afvalt?
  3. Jojo diƫten Stop met het eeuwige dieet, en ga jezelf niet eerst pijnigen om vervolgens weer hetzelfde te doen als daarvoor. Je humeur wordt er niet beter op en je schildklier vindt dat totaal niet fijn.
  4. Laat je niet compleet afbeulen in de sportschool. Natuurlijk heb je dagelijks beweging nodig en moet je de spieren niet laten verslapen. Maar te lang te intensief trainen zorgt voor een verhoging van je stress hormoon. Dus lekker en stuk wandelen dagelijks, yoga beoefenen en 2 of 3x per week je spieren trainen.
  5. Let ook op je huidverzorgingsproducten, zorg voor natuurlijke producten. Veel producten zitten vol met toxische stoffen die opgeslagen worden in je lichaam en die zeker voor een onbalans kunnen zorgen.
  6. Als jij altijd denkt dat het glas half leeg is. De manier van denken heeft meer invloed op je hormonen dan jij denkt. Als jij negatief denkt dan gaat je stress hormoon de lucht in, en je gaat alleen nog maar negatiever denken dus tijd voor positieve gedachten.
  7. Je gewicht, als je overgewicht hebt of obese bent dan heb je hoogstwaarschijnlijk ook meerdere hormonale klachten. Vrouwen met overgewicht hebben over het algemeen ook een hogere testosteronspiegel. Nu denk je nou dat is toch niet zo erg, maar vrouwen met meer testosteron, hebben meestal last van acne, of een verstoorde menstruatiecyclus.
  8. Medicijnen, de pil heeft zoveel invloed op onze hormonen lees ook mijn blog hierover.
  9. Hoeveel zonlicht zie jij? Waarom zijn we met zijn allen veel gelukkiger in de zomer? Zonlicht zorgt voor productie van serotonine en ja hoor dat zorgt ook ervoor dat we gefocused blijven Dus als je veel binnen zit en te weinig zonlicht krijgt kan dit invloed hebben op je humeur.

  10. Nachtdiensten, onregelmatige werktijden. Maar ook reizen naar verschillende tijdzones. Dan is je slaappatroon in de war, en zal je dus merken dat slapen soms heel lastig wordt. Ons hormoon melatonine krijgt niet de juiste signalen door